Yksityisasiakkaiden mainospalkki

Rentokilin kirppujen torjunta

Suojaa kotisi ja perheesi kirpuilta

Kirput ovat yleisiä ongelmia kodeissa, erityisesti niissä joissa on kissoja tai koiria. Niitä löytyy myös usein muutettaessa kotiin jossa on aiemmin ollut lemmikkejä

Vaikka kirput voivat levittää tauteja, tässä maassa se on hyvin harvinaista. Tärkein huoli onkin sen sijaan kirpunpuremien ihmisille ja lemmikkieläimille aiheuttamassa ahdistuksessa.

Kirppujen ymmärtäminen

Kirppuja on useita lajeja, mutta useimmat ovat 2-3 mm pitkiä ja väriltään punaisia tai ruskeita.

Aikuiset kirput purevat nisäkkäiden tai lintujen ihon läpi syödäkseen verta. Toukat kuitenkin syövät orgaanista ainesta matoilta tai vuodevaatteista, joten korkea hygieniataso voi hidastaa kirppujen elinkiertoa.

Kirppujen kotelot voivat pysyä lepotilassa kaksi vuotta tai kauemmin ja askelten aiheuttama värinä herättää ne. On hyvin yleistä, että kirppupesiytymä pysyy lepotilassa tyhjässä talossa, mutta herää toimintaan ihmisten muuttaessa sinne asumaan.

Kirppujen tunnistus

Ihmiskirppu - nykyään verraten harvinainen, lukuun ottamatta maatiloja
  • Ihmiskirppu - Ihmiskirput ovat kehittyneet hyödyntämään muita eläimiä ja varsinaiset ihmisessä (tai ihmisenkaltaisella iholla varustetuissa eläimissä) elävät ihmiskirput ovat erittäin harvinaisia tässä maassa. Poikkeuksena ovat maatilat, joissa sioissa elävät ihmiskirput saattavat hypätä ihmisen iholle. Ihmiskirput voivat purra mihin tahansa iholle ja niihin liittyy kutinaa kirppujen ryömiessä iholla.
Kissankirppu - yleisin kirppu kotona
  • Lemmikkieläinten kirppu - lemmikkieläinten kirput purevat ihmisiä, mutta ne eivät elä ihmisen ruumiilla. Ne purevat käsiä tai muualta käsiteltäessä lemmikkieläimiä tai niiden vuodevaatteita. Yleisimpiä kirppujen puremien paikkoja ovat kuitenkin sääret ja jalkaterät. Yleensä matoilla ja lemmikkieläinten vuodevaatteissa on enemmän kirppuja kuin eläimissä itsessään ja lattialta kirput hyppäävät lähelle tulevien ihmisten kimppuun puremaan heitä.

Kirppujen puremien hoito

Kirpunpuremaa merkitsee pieni tumma piste, jota ympäröi punertava alue. Turvotus on kuitenkin vähemmän huomattavaa kuin muiden hyönteisten puremissa. Yksi kirppu puree usein kaksi tai kolme kertaa samalla alueella etsiessään verta.

Pureman tuntee yleensä välittömästi, mutta se ei särje juurikaan. Epämukavan olon aiheuttaa kehon reaktiosta seuraava kutina. Osassa hyönteisen puremien hoito on lisätietoja.

Vauvoilla on korkeampi riski joutua kirppujen puremaksi, erityisesti leikkiessään lattialla. Ne ovat myös yleensä herkempiä kuin aikuiset kirppujen puremille.

Useiden kirppujen puremien jälkeen joillekin ihmisille kehittyy yliherkkyys puremille, jolloin niistä seuraa kutiava ihottuma tai rohtuma. Keskustele farmaseutin kanssa hoidosta.

Vaikka kirput aiheuttavat ihmisille ahdistusta, lemmikkieläimiin kirpun puremat yleensä vaikuttavat paljon enemmän.

Lemmikkieläinten suojaus kirpuilta

Parhaillakaan hoitotoimilla on vaikea suojella kissaa tai koiraa kokonaan kirppujen saamisen riskiltä.

Kun lemmikilläsi on kirppuja, se todennäköisesti raapii useammin tai yrittää purra turkissaan olevia kirppuja. Kirppukampa ja kampaaminen usein saattavat olla riittäviä toimia estämään kirppuja saamaan jalansijaa, mutta eläinlääkäriltä tai lemmikkieläinliikkeistä saa hoitoaineita lemmikin suojaamiseksi kirpuilta.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin jos ihoärsytyksestä näkyy merkkejä, kuten punoitusta, tai jos lemmikin turkissa on ohentumia.

Näin kirpuista päästään eroon

Jos taloudessa on lemmikkejä, on erittäin tärkeää estää kirppuja pesiytymästä matoille ja vuodevaatteisiin:

  • Imuroi matot ja kalusteet joissa lemmikit nukkuvat kirppujen ja niiden munien poistamiseksi. Käytä suurinta imutehoa, joka ei vielä vaurioita kangasta. Ole varovainen poistaessasi pölypussia, sillä kirput ovat yhä elossa.
  • Ravista tai tamppaa huovat ja lemmikkien vuodevaatteet ulkosalla, niin että kirput ja niiden munat putoavat pois
  • Pese vuodevaatteet kerran viikossa, mielellään yli 50ºC lämpötilassa kirppujen tuhoamiseksi
  • Toimi varovaisesti siirrettäessä vuodevaatteita, peittoja, jne. kirppujen munien leviämisen estämiseksi
  • Harkitse lemmikkien vuoteiden sijoittamista alueille, joissa ei ole mattoja, kuten puulattialle

Pieniä kirppupesiytymiä voidaan hoitaa suihkuttamalla alueelle yleishyönteismyrkkyä tai kirppujen tuhoamissumutetta.

Pahat kirppupesiytymät leviävät ympäri kotia ja saattavat vaatia ammattilaiskäsittelyn.

Rentokil tarjoaa puhelimitse tilattavan palvelun kirppujen ja kodin muiden tuholaisongelmien hoitamiseen. Nopea ja tehokas palvelumme tarjoaa korkeimman mahdollisen suojan ja turvan perheellenne ja lemmikeillenne.

Jos haluat lisätietoja tai tilata Rentokilin palveluasiantuntijan käynnin hoitamaan kirppuongelman, soita numeroon 020 7893 206.