Pest Guides

Hyönteisen pistojen esto ja hoito

Suojaa kotisi ja perheesi hyönteisen pistoilta

Hyönteisten pistot ovat epämukavia ja usein järkyttäviä, varsinkin jos pistoja on useita.

Piston uhriksi joutumisen riskiä voidaan kuitenkin hallita tuhoamalla ampiaisen pesät kotoa tai sen läheisyydestä ja suorittamalla perusvarotoimet ulkona liikuttaessa.

Yliherkkyys hyönteisen pistoille

Jotkin ihmiset ovat herkempiä hyönteisen pistoille kuin toiset, tosin pienet lapset ovat yleensä erityisen herkkiä.

Tärkein riskiryhmä on kuitenkin kolme prosenttia ihmisistä, jotka ovat allergisia pistojen myrkylle. Yliherkkyys hyönteisten pistoille voi kehittä milloin tahansa, vaikka henkilö ei olisikaan reagoinut aikaisempaan pistoon.

Soita hätänumeroon välittömästi jos joku saa vakavan reaktion hyönteisen pistoon.

Oireita voivat olla pyörtyminen, huimaus, pahoinvointi, hengitys-, tai nielemisvaikeudet.

Hyönteisen pistot ja puremat

Hyönteisen pistoa ei tule sotkea puremaan.

Hyönteinen käyttää pistintään puolustusvälineenä tuntiessaan itsensä tai pesänsä uhatuksi. Se pistää ruiskuttamalla myrkkyä iholle tai sen alle. Tuloksena on välittömästi seuraava terävästi poltteleva tunne.

Piston ollessa puolustuskeino, puremalla taas imetään verta. Jotta hyönteisellä olisi aikaa imeä verta, purema on kehittynyt sellaiseksi, ettei kipu siitä ole yhtä kova kuin pistosta (joskin paarman purema on erittäin kivulias).

Hyönteisen pistot

Yleisimmät pistävät hyönteiset ovat ampiaisia (mukaan lukien herhiläiset) sekä mehiläiset. Ampiaiset ovat aggressiivisimpia ja saattavat pistää pienestäkin häiriöstä.

Mehiläiset pistävät huomattavasti harvemmin, yleisin pisto tapahtuu kun niiden päälle on istuttu tai astuttu. Mehiläisen piston tärkein tunnusmerkki on ihon sisään kiinni jäänyt pistin ja myrkkyrauhanen, joka jatkaa myrkyn pumppaamista haavaan yli minuutin ajan.

Sitä vastoin yleensä ainoa ensimerkki ampiaisen tai herhiläisen puremasta on pieni pistoreikä.

Ampiaisen tai mehiläisen piston jälkeen pistokohtaa ympäröivä iho punertuu nopeasti pistopaikkaan muodostuu kohorakkula (nestettä ihon alla). Rakkula laskee muutamassa tunnissa, mutta voi pysyä kutisevana päivääkin kauemmin.

Hyönteisen pistojen hoito

Päinvastoin kuin yleisesti uskotaan, ampiaisen pisto ei ole emäksinen ja mehiläisen pisto on vain heikosti hapan. Piston kemia on huomattavasti monimutkaisempi ja perinteiset parannuskeinot kastaa ampiaisenpisto etikkaan ja mehiläisenpisto soodaan auttavat vain hyvin rajoitetusti. On kuitenkin olemassa käytännöllisiä parannustoimia.

Jos piston on aiheuttanut mehiläinen, kipua voi vähentää merkittävästi, jos pistin saadaan poistettua nopeasti. Se tulee suorittaa varovaisesti käyttäen teräviä kynsiä, veistä tai pinsettejä. Ole kuitenkin varovainen ja vältä puristamasta myrkkyrauhasta, koska silloin haavaan ruiskuu lisää myrkkyä.

Pese haava saippuavedellä ja vähennä sitten turvotusta upottamalla haava kylmään veteen tai peittämällä se kylmällä kääreellä, kuten pyyhkeeseen käärityillä jääpaloilla (älä koskaan pidä jäätä suoraan iholla).

Laita kutinan helpottamiseksi puremien ja pistosten hoitoon tarkoitettua antihistamiinivoidetta tai ota antihistamiinitabletti ("heinänuhatabletti").

Kalamiinivoidetta voidaan myös sivellä haavan jäähdyttämiseksi ja kutinan vähentämiseksi. Jos kutina on kovaa, ota yhteyttä apteekkiin steroidivoiteen hankkimiseksi.

Allergisen reaktion oireet

Kohtalaisesti pistoille allergisille voi syntyä haavan ympärille laajempaa turvotusta. Ota yhteyttä lääkäriin jos turvotus on vakavaa tai jatkuvaa.

Soita hätänumeroon välittömästi jos jokin seuraavista oireista ilmaantuu 30 minuutin kuluessa pistosta:

 • Turvotusta kurkun, suun tai kielen ympäristössä, joka voisi vaikeuttaa hengitystä
 • Vinkumista, tukehtumista tai hengitysvaikeuksia
 • Pyörtymistä, huimausta tai päänsärkyä
 • Vähäistäkin rintakipua
 • Pahoinvointia tai vatsakouristuksia

Muista että allergia pistoille voi puhjeta milloin tahansa.

Kaksi tai useampia kertoja viime vuosien aikana pistetyillä henkilöillä on suurempi riski allergian puhkeamiseen.

Toinen korkean riskin ryhmä on muista allergioista (kuten siitepöly- tai lemmikkieläinallergiasta) kärsivät.

Hyönteisen pistojen välttäminen

Hyönteisten pistoille herkkien ihmisten tulisi huolellisesti minimoida pistetyksi tulemisen riski, mutta kaikkien käytettävissä on yksinkertaisia toimia pistojen välttämiseksi.

Pistojen välttämiseksi ulkosalla:

 • Vältä pukeutumista kirkkaanvärisiin vaatteisiin ja vahvojen tuoksujen kuten hajuvesien ja deodoranttien käyttöä, sillä nämä houkuttelevat hyönteisiä
 • Käytä pitkähihaisia paitoja, housuja, jalkineita ja hattuja, jotka vähentävät paljaan ihon näkymistä
 • Käytä paljaalle iholle hyönteisiä karkottavia sumutteita
 • Käytä hyönteisiä karkottavia tuotteita tai kynttilöitä lähelläsi
 • Vältä makeiden juomien ja ruokien jättämistä suojaamatta
 • Tarkasta alusta mehiläisten varalta ennen istumista, makaamista tai nojaamista
 • Vältä ampiaisten kokoontumispaikkoja kuten puutarhoja
 • Käytä käsineitä poimittaessa maasta sinne pudonneita hedelmiä

Älä koskaan yritä huitoa ampiaisia tai mehiläisiä. Se lisää pistetyksi tulemisen todennäköisyyttä ja voi härnätä kokonaista parvea.

Älä heiluta käsiäsi ja vältä paniikkiin joutumista, sillä se myös ärsyttää hyönteisiä. Jos tulet alueelle, jossa on paljon pistäviä hyönteisiä, kävele rauhallisesti ja hitaasti pois.

Pistävät hyönteiset kotona ja puutarhassa

Sisätiloihin ansaan jäänyt ampiainen voidaan käsitellä
Ampiaisten ja kärpästen torjuntasprayllä.

Mehiläiset ovat kuitenkin ympäristölle hyödyksi ja niiden tappamista tulisi välttää aina kuin turvallista ja mahdollista.

Jos kotona tai puutarhassa on paljon ampiaisia tai mehiläisiä, lähellä on todennäköisesti niiden pesä.

On tärkeää käsitellä pesät niin aikaisin kuin mahdollista, ampiaiset tulevat entistä aggressiivisemmiksi loppukesästä ja on paljon turvallisempaa käsitellä ne alkuvuodesta.

Rentokilillä on tee-se-itse-tuotteita ja asiantuntijapalveluita ampiaispesien käsittelyyn nopeasti ja tehokkaasti.

Lisätietoja löytyy ampiais- ja mehiläisosiosta tai soittamalla numeroon 020 7893 206.