Pest Guides

Punaketut

Vulpes Vulpes

Ulkonäkö

Kettuja
  • Pään ja keskiruumiin mitta keskimäärin 60 - 90 cm, mutta enintään 1,5 m.
  • Kettukoiraiden keskipaino on noin 10 kg, ja naaraiden 8 kg.
  • Kettujen turkin väri vaihtelee kellertävänorannista punaiseen tai mustaan.
  • Ketun yleisin ominaisuus on valkoinen turkki leuassa, rinnassa ja hännänpäässä.

Elinkaari

  • Parittelukausi kestää kolme kuukautta talvella
  • Kettujen raskausaika noin kahdeksan viikkoa.
  • Pesueiden koko on yhdestä kymmeneen poikasta
  • Poikaset jättävät emonsa 6-8 kuukauden vanhointa
  • Vaikka kettu voikin elää yli kymmenenvuotiaaksi, niiden elinajanodote luonnossa on lyhyt ja todennäköisesti vain keskimäärin yksi tai kaksi vuotta

Tavat

  • Ketut pyrkivät tekemään pesänsä metsiin ja pelloille
  • Lukuunottamatta poikasia kasvattavia naaraita, ketut nukkuvat usein poissa pesästään avoimella paikalla
  • Ketut ovat yöliikkujia, mutta ovat joskus liikkeellä päiväsaikaan
  • Ketut ovat uteliaita eläimiä, mutta välttävät myös yhteyttä ihmisiin. Niiden tiedetään hyökkäävän harvoin kotieläinten kuten kissojen ja koirien kimppuun.
  • Kettujen ruokavalio on vaihtelevaa, ne ovat kaikkiruokaisia ja syövät kanoja, rottia, hiiriä jne., mutta pitävät myös marjoista, hedelmistä, vihanneksista ja viljasta. Ketut syövät oikeastaan aika pitkälle samoja ruokia kuin ihmiset, josta syystä ne tonkivat roskalaatikoita.