Pest Guides

Opossumit

Trichosurus Vulpecula

Ulkonäkö

Opossumin kuva
  • Opossumit ovat noin kotikissan kokoisia.
  • Niillä on pieni pää, suippo nenä, kissamaiset viikset ja suuret soikeat korvat.
  • Opossumin turkin paksu ja villamainen, värin ollessa yleensä ruskea, mutta voi olla harmaasävyinen myös.
  • Niiden häntä on pitkä, musta ja tuuhea. Niillä on terävät kynnet, joita ne käyttävät puihin kiipeämiseen ja turkkinsa sukimiseen.

Elinkaari

  • Opossumit ovat pussieläimiä, eli niiden naaraat kantavat poikasiaan pussissa.
  • Ne synnyttävät yleensä talvella vain 17 päivän raskauden jälkeen ja vastasyntyneet opossumit löytävät tiensä emon pussiin, tarraten kiinni nisään.
  • Opossuminpoikanen viettää yleensä enintään 5 kuukautta pussissa ennen siirtymistään emon selkään roikkumaan vielä noin kahdeksi kuukaudeksi.
  • Opossumeilla on yleensä vain yksi poikanen kerrallaan, joka kasvaa aikuisen kokoiseksi kymmenessä kuukaudessa, vaikkakin sukukypsyys saavutetaan vasta noin vuoden ikäisenä.

Tavat

  • Lisääntymistä lukuun ottamatta opossumit ovat yksin eläviä olentoja ja pyrkivät pysymään omalla reviirillään, jonka ne valtaavat merkitsemällä puunrunkoja rinnassaan olevasta rauhasesta erittyvällä hajulla.
  • Ne pesivät metsissä joko puissa tai kasvillisuuden alla, heinäsuovissa tai jopa rakennusten katoilla!
  • Opossumit ovat yöeläimiä, joten niitä näkee harvoin päiväsaikaan.
  • Opossumin ruokavalio on vaihteleva, ne syövät melkein mitä tahansa ja voivat aiheuttaa huomattavaa vahinkoa kasvi- ja eläinkunnalle, sillä ne eivät syö ainoastaan lehtiä ja marjoja puista vaan myös kuorivat niiden kaarnaa. Ruokavalioon voi kuulua myös linnunmunia, viljaa tai jopa hyönteisiä.
  • Joissakin maissa pidetään karjassa ja peuroissa esiintyvien tuberkuloosiepidemioiden levittäjinä opossumeja.
  • Opossumit elävät luonnonvaraisina Australiassa, Uudessa-Guineassa ja Sulawesin saarella, mutta ne ilmestyivät Uuteen-Seelantiin 1800-luvun alkupuolella.