Pest Guides

Mäyrä

Meles meles

Ulkonäkö

 

Mäyriä
  • Mäyrillä on pieni pää, lyhyt ja paksu niska, lyhyt häntä ja pienet silmät
  • Mäyrien pää on omaleimaisen mustavalkoraidallinen ja niiden korvien päässä on valkoista karvaa.
  • Pituus on enintään 750 mm päästä häntään, hännän pituus 150 mm
  • Mäyrät painavat 8-10 kiloa, mutta koiraat ovat hieman suurempia kuin naaraat
  • Euraasialainen/eurooppalainen mäyrä on kotoperäinen suuressa osassa Länsi-Eurooppaa ja pitkin Aasiaa.

Elinkaari

  • Mäyrät parittelevat läpi vuoden, mutta hedelmöitetyt munat pysyvät naaraan kohdussa kehittymättä talveen asti, jolloin niiden kehitys alkaa normaalisti.
  • Raskausaika on 6-7 viikkoa.
  • Mäyrän pesueen koko vaihtelee välillä 1-5, mutta on yleensä 2 tai 3 poikasta
  • Mäyränpentuja imetetään maan alla enintään 8 viikkoa ja ne tulevat esille vasta keväällä.
  • Pennut vieroitetaan kahdentoista viikon ikäisinä.
  • Naarasmäyrät saavuttavat sukukypsyyden 12-15 kuukauden kuluttua, mutta koirasmäyrät eivät tule sukukypsiksi ennen toista vuottaan
  • Vaikka mäyrän tavallinen elinikä on 12-15 vuotta, monet kuolevat ennenaikaisesti tauteihin, nestehukkaan kuumalla säällä ja ihmisen toimintaan

Tavat

  • Mäyrät ovat kaikkiruokaisia ja niiden perusruokavaliota ovat kastemadot. Ne syövät myös kovakuoriaisia, hyönteisten toukkia, hiiriä, hedelmiä ja monia kasvien mukuloita.
  • Mäyrät ovat yöllisiä ja ilmestyvät esiin hämärässä etsimään ruokaa.
  • Ne elävät mäyränpesissä, joissa on useita aikuisia koiraita ja naaraita sekä yksi tai kaksi pentuetta.
  • Joissakin mäyränpesissä on saattanut olla useita mäyräsukupolvia, jolloin niissä on useita sisäänkäyntejä ja kammioita, usein kattaen suuria maa-alueita
  • Mäyrät eivät nuku talviunta, mutta niiden liikkuminen vähenee.
  • Joissakin maissa mäyrä ja sen pesät ovat suojeltuja.