Pest Guides

Mäntynäätä

Martes martes

Ulkonäkö

Pine Marten
  • Aikuisten pää ja keskiruumis on 450-580 mm pitkä, häntä 160-280 mm.
  • Paino välillä 0,5-1,8 kg, keskimäärin 1,1 kg.
  • Niiden karvapeite on värikkään ruskea, tuuhea, pehmeä talvisin, mutta lyhyt ja karhea kesäisin.

Elinkaari

  • Normaali elinkaari on kolmesta neljään vuotta, mutta saattavat elää luonnossa jopa 11-vuotiaiksi. Vankeudessa laji voi elää enintään 15-vuotiaaksi.
  • Parittelu alkaa keskikesästä, vaikka hedelmöitettyjen munien kehittyminen kohdussa ei ala ennen seuraavaa kevättä. Raskausaika kestää 27 päivää. Poikueessa on 1-4 poikasta.
  • 7-8 viikon vanhana poikaset ilmestyvät pesästä ja alkavat hajaantua paritteluaikana 12-16 viikon vanhoina.

Tavat

  • Ne suosivat elinpaikkana metsää mukaan lukien lehtimetsää, havumetsää ja sekametsää. Ne kuitenkin suosivat vanhaa metsää ohi nuoren metsän.
  • Mäntynäädät ovat yleensä yksin eläviä, lukuun ottamatta parittelukautta.
  • Ne ovat opportunistisia ja kaikkiruokaisia, joskin suosien eläinravintoa. Ruokavalio vaihtelee vuodenajasta ja saaliseläinten saatavuudesta riippuen.