Pest Guides

Haisunäädät

Family : Mephitidae

Ulkonäkö

 

Haisunäätä
  • Lajien pituus vaihtelee 40-70 cm välillä ja paino 0,5-10 kg.
  • Niillä on melko pitkulainen ruumis, lihaksikkaat jalat ja pitkät etukynnet, joilla ne voivat kaivaa
  • Turkin yleisin väritys on mustavalkoinen
  • Kaikkien haisunäätien turkki on raidallinen, syntymästä lähtien, joskin raitojen kuviot vaihtelevat lajista toiseen
  • Haisunäädillä on erittäin hyvä hajuaisti ja kuulo, mutta huono näkö
  • Haisunäätiä löytyy Kanadasta, kaikkialta USA:ta ja Etelä-Amerikasta

Elinkaari

  • Haisunäädät lisääntyvät yleensä keväällä
  • Raskausaika noin 9 viikkoa.
  • Haisunäädillä on yleensä vain yksi pentue vuodessa ja yleensä synnyttävät neljä pentua kerralla
  • Poikasten silmät eivät avaudu kunnes ne ovat 3 viikkoa vanhoja.
  • Pennut vieroitetaan noin kahdeksan viikon ikäisinä.
  • Luonnossa haisunäädät elävät 5-6 vuotta, mutta saavuttavat vankeudessa huomattavasti vanhemman iän.

Tavat

  • Haisunäädät ovat kaikkiruokaisia, mutta syövät enimmäkseen lihaa, kastematoja, hyönteisten toukkia ja pieniä matelijoita. Ne syövät myös villihedelmiä ja siemeniä tarvittaessa.
  • Haisunäätien tiedetään penkoneen kotitalousjätettä taajamissa.
  • Haisunäädät ovat yöllisiä ja viettävät päivänsä käpertyneinä kaivamiinsa koloihin, tai ihmisen kaivantoihin, kuten ojiin.
  • Ne elävät niityillä, metsissä ja tukkipinoissa.
  • Haisunäädät tunnetaan parhaiten erittäin voimakkaan ja epämiellyttävän hajun erittämisestä, mutta se tapahtuu vain haisunäädän joutuessa provokaation kuten hyökkäysuhan kohteeksi. Haju leviää hienojakoisena suihkeena ja jos sitä pääsee uhrin silmiin, se voi aiheuttaa tilapäistä sokeutta.
  • Haisunäädät eivät nuku talviunta, mutta niiden liikkuminen ja ruokailu vähenee