Pest Guides

Mauriainen tai sokerimuurahainen

Lasius niger

Ulkonäkö

Sokerimuurahainen
  • Työmuurahaiset 4-5 mm pitkiä.
  • Kuningattaret 15 mm pitkiä.
  • Väriltään tummanruskeasta mustaan.
  • 1 pieni jaoke vyötärökohdassa (pedikkeli).
  • Ei pistintä.

Elinkaari

  • Kuningattaret talvehtivat maaperässä. Munii myöhään keväisin. Toukat kuoriutuvat 3-4 viikon kuluttua.
  • Toukat käyttävät ravinnokseen kuningattaren sylkirauhasten eritettä, kunnes ensimmäiset työmuurahaiset ilmestyvät.
  • Työmuurahaiset jatkavat toukkien hoitoa, rakentavat pesää ja etsivät ravintoa.
  • Lisääntymiskykyisiä uroksia tuotetaan myöhemmin kesällä.

Tavat

  • Ravintoa keräävät työmuurahaiset tekevät selviä polkuja ravinnonlähteille. Ne suosivat makeita ruokia, mutta vievät myös runsaasti proteiinia sisältävää ravintoa.
  • Parveilun piirteitä: kuningattaren ja lisääntymiskykyisten urosten pariutuminen tapahtuu ilmassa keski- ja loppukesästä. Urokset kuolevat pariuduttuaan.
  • Pesien sijainnit: usein ulkosalla maaperässä ja rakennusten aurinkoisella puolella käytävälaatoitusten alla. Pesät voi löytää havaitsemalla hienoksi jauhautuneen maan pesien kulkuaukkojen ympärillä.